Wafle z mlekiem w proszku
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Wafle tortowe, mleko 3,2%, dużo cukru i mnóstwo masła - te składniki to podstawa przepisu na wyjątkowe wafle z mlekiem w proszku. Do tego dodajemy jeszcze trochę kakao, żeby nadać im głęboki smak. Proste, a jakie pyszne!
Składniki dla 10 porcji:
- Wafle tortowe - 170 g
- Mleko 3,2% - 150 ml
- Cukier - 250 g
- Mleko w proszku - 250 g (pół opakowania)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść masło i rozpuść.
- Dodaj cukier, kakao, mleko i wymieszaj dokładnie.
- Wystudź masę i miksując, dodawaj mleko w proszku.
- Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia.
- Wafle muszą zmięknąć więc najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Komentarz dietetyka
Wafle z mlekiem w proszku to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Wafle są także źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny