Wafle z mlekiem skondensowanym
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mleko skondensowane, masło, proszek kakaowy i wafle tortowe – to kluczowe składniki potrzebne do zrobienia tego smakowitego przysmaku. Te słodkie, kruche wafle z nadzieniem z mleka skondensowanego i masła, wzbogacone delikatnym akcentem kakao, są idealnym pomysłem na coś pysznego do kawy albo jako szybka przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 400 g (1 puszka)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Wafle tortowe - 300 g (1 paczka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mleko w puszce włóż do garnka i zalej wodą nad jego powierzchnię.
- Gotuj mleko z wodą przez około 2 godziny, w razie potrzeby dolewaj wodę.
- Odstaw mleko do ostygnięcia, w tym czasie ubij masło.
- Dodaj mleko i delikatnie wymieszaj.
- Na końcu wsyp kakao i przełóż wafle kremem.
Komentarz dietetyka
Masa sprawdzi się te do innych rodzajów ciasta.
~ Oliwia Gawron, dietetyk