Wafle z masą krówkową

Opublikowano: 11.05.2025 r.
Masa krówkowa, masło i wafle tortowe – to trio, które wystarczy, żeby stworzyć słodką przekąskę, która zadowoli każdego łasucha. Przygotowanie wafli z masą krówkową to szybki i prosty sposób na coś pysznego. złapanie za te kilka składników i kilkanaście minut w kuchni – i gotowe! Zobacz, jak łatwo to zrobić.
Składniki dla 10 porcji:
- Masa krówkowa - 400 g (1 opakowanie)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Wafle tortowe - 160 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Masło pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie utrzyj je przy pomocy miksera na puszystą masę.
- To masła dodawaj partiami masę krówkowa i wymieszaj przy pomocy miksera.
- Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty).
- Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.
- Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).
- Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Wafle z masą krówkowa to doskonała propozycja na deser bez pieczenia. Wafle są kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny