Wafle z kajmakiem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Wafle ryżowe, kajmak, śmietanka kremowa i masło – to wszystko, czego potrzebujesz, by przygotować te pyszne wafle z kajmakiem. W tym przepisie chrupiące wafle ryżowe łączymy ze słodkim kajmakiem, a kremowość całości podkręca śmietanka i masło. Szybki i prosty deser, który zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 10 porcji:
- Wafle ryżowe - 200 g (wafle)
- Kajmak - 500 g (1 puszka)
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Masło - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj mikserem na gładką masę.
- Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.
- Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.
- Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.
- Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.
- Następnie pokój je na małe kawałki.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ze względu na duży udział cukru prostego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny