Wafle przekładane masą z mleka w proszku

Opublikowano: 12.07.2025 r.
Masło, kakao i mleko w proszku to główni bohaterowie tego przepisu na wafle przekładane masą. W połączeniu z cukrem i waflami tortowymi, tworzą niesamowitą, kremową masę, która idealnie komponuje się z chrupiącymi waflami. To proste, a jednocześnie pyszne połączenie, które zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 150 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Mleko w proszku - 220 g (2 szklanki)
- Wafle tortowe - 170 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Do garnka włóż masło, dodaj do niego cukier oraz pół szklanki wody. Składniki gotuj do momentu rozpuszczenia się masła.
- Następnie do masy dodaj kakao, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut. Masę pozostaw do wystudzenia.
- Do zimnej masy dodaj mleko w proszku i wymieszaj przy pomocy miksera.
- Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia, aby obciążyć wafle.
- Tak przygotowane wafle wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
- Wafle muszą zmięknąć, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.
Komentarz dietetyka
Wafle przekładane masą z mleka w proszku to doskonała propozycja na smaczny deser bez pieczenia. Wafle zawieraj sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć je w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny