Wafle przekładane masą krówkową
Opublikowano: 23.04.2024 r.
Wafle tortowe, masa krówkowa i pół kostki masła – to trio, które sprawi, że Twoje podniebienie poczuje się jak w niebie. Dzięki tym prostym składnikom zrobisz pyszne wafle przekładane masą krówkową, które zachwycą każdego łasucha. Idealne na domowe spotkania, na deser i do kawy.
Składniki dla 10 porcji:
- Wafle tortowe - 150 g (1 opakowanie)
- Masa krówkowa - 400 g (1 puszka)
- Masło - 100 g (pół kostki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Ciepłe masło przełóż do miski i utrzyj je przy pomocy miksera.
- Następnie do masła dodawaj partiami masę krówkową, ciągle mieszając masę.
- Masą posmaruj wafle, jedne pozostaw nieposmarowany.
- Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim.
- Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.
- Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).
- Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Wafle przekładane masą krówkową to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Wafle zawierają sporą ilość kalorii, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny