Wafle przekładane

Opublikowano: 18.06.2025 r.
Masło, kakao, cukier i mleko w proszku – to właśnie te składniki sprawiają, że wafle przekładane są tak nieziemsko pyszne! Wafle tortowe z tym kremowym wnętrzem to prawdziwy hit. Połączenie delikatnego masła z intensywnym smakiem kakao, dosłodzone cukrem i wzbogacone pełnym mlekiem w proszku tworzy deser, który znika w mig ze stołu.
Składniki dla 10 porcji:
- Wafle tortowe - 160 g (1 opakowanie)
- Masło - 250 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g
- Cukier - 80 g
- Mleko w proszku - 120 g (pełne)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, papier do pieczenia, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść masło pokrojone w kostkę, kakao, cukier i 8 łyżek stołowych wody. Składniki zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
- Masę zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodawaj stopniowo mleko w proszku i masę mieszaj energicznie przy pomocy drewnianej łyżki (tak, aby nie powstały grudki).
- Wafle posmaruj masą (jeden z wafli pozostaw pusty).
- Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.
- Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).
- Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
- Niewykorzystane wafle przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Komentarz dietetyka
Wafle przekładane do doskonała propozycja na smaczny deser. Wafle są dość kaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością, szczególnie podczas diety redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny