Vege burger

Opublikowano: 28.01.2022 r.
Soczewica zielona, cebula i koperek ogrodowy – to trio, które tworzy bazę do tego pysznego vege burgera. Dodaj do tego aromatyczne ziemniaki, rukolę i kawałek świeżego pomidora, a otrzymasz pełen smaku burger, który zadowoli nie tylko wegetarian. Bułka grahamka i odrobina majonezu dopełniają całości, tworząc sycącą i zbilansowaną przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Bułka grahamka - 400 g
 - Soczewica zielona - 300 g
 - Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
 - Jajko - 2 szt.
 - Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
 - Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 małe pęczki)
 - Bułka tarta - 100 g
 - Olej rzepakowy - 120 ml
 - Rukola - 80 g
 - Pomidor - 200 g (2 małe sztuki)
 - Majonez - 200 g
 - Miód - 40 g
 - Ser Feta - 120 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, kumin, czosnek
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, grill elektryczny, malakser
 
Przepis krok po kroku
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
 - Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.
 - Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
 - Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.
 - Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.
 - Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.
 - Podpiecz na grillu bułkę żytnią.
 - Majonez wymieszaj z miodem.
 - Bułkę posmaruj majonezem, ułóż na spodzie bułki rukole i kotlet z soczewicy.
 - Połóż plaster pomidora i pokruszoną fetę.
 - Przykryj całość drugą połówką bułki.
 - Burgery podawaj na talerzu.
 
Komentarz dietetyka
Vege burger to bardzo dobre źródło roślinnego białka. Burger zawiera także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Burger jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Mogą go także spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny