Vege burger
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Soczewica zielona, cebula i koperek ogrodowy – to trio, które tworzy bazę do tego pysznego vege burgera. Dodaj do tego aromatyczne ziemniaki, rukolę i kawałek świeżego pomidora, a otrzymasz pełen smaku burger, który zadowoli nie tylko wegetarian. Bułka grahamka i odrobina majonezu dopełniają całości, tworząc sycącą i zbilansowaną przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Bułka grahamka - 400 g
- Soczewica zielona - 300 g
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 małe pęczki)
- Bułka tarta - 100 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Rukola - 80 g
- Pomidor - 200 g (2 małe sztuki)
- Majonez - 200 g
- Miód - 40 g
- Ser Feta - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kumin, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, grill elektryczny, malakser
Przepis krok po kroku
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie w drugim garnku.
- Wystudzone warzywa przełóż do malaksera, dodaj jajko, cebulę, czosnek, sól, pieprz, kumin i rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Posiekaj drobno koper i dodaj do masy na kotlety.
- Formuj kotlety i panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety, aż będą rumiane.
- Podpiecz na grillu bułkę żytnią.
- Majonez wymieszaj z miodem.
- Bułkę posmaruj majonezem, ułóż na spodzie bułki rukole i kotlet z soczewicy.
- Połóż plaster pomidora i pokruszoną fetę.
- Przykryj całość drugą połówką bułki.
- Burgery podawaj na talerzu.
Komentarz dietetyka
Vege burger to bardzo dobre źródło roślinnego białka. Burger zawiera także bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Burger jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Mogą go także spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny