Uszka z pieczarkami
Opublikowano: 17.05.2023 r.
Mąka pszenna, żółtko jajka, masło, pieczarki, cebula – to wystarczy, by stworzyć domowe uszka z pieczarkami, idealne na święta lub na co dzień. Te małe pierożki łączą w sobie chrupkość ciasta i aromatyczne nadzienie z pieczarek i cebuli, doprawione świeżą natką pietruszki.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Masło - 30 g (2 łyżki stołowe)
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, sitko, rondelek, kieliszek
Przepis krok po kroku
- Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej połowę masła i smaż na nim pieczarki do całkowitego odparowania wody.
- Następnie do pieczarek dodaj posiekaną cebulę i smaż do momentu zeszklenia się cebuli.
- Pieczarki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do farszu z pieczarek i wymieszaj.
- W rondelku roztop pozostałe masło i pozostaw je do przestudzenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i wymieszaj.
- W mące zrób wgłębienie, dodaj do niego żółtko jaja i dokładnie wymieszaj składniki.
- Do ciasta dodaj stopniowo przegotowaną wodę (w sumie 1/3 szklanki) i mieszaj przy pomocy łyżki.
- Na koniec do ciasta dodaj przestudzone masło i wymieszaj dokładnie.
- Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i wyrób gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm i wycinaj z niego kółeczka przy pomocy kieliszka.
- Na każde kółeczko włóż odrobinę farszu pieczarkowego, kółeczko sklej, jak pierogi i rożki pierogów sklej ze sobą (pierożki uformuj na kształt uszka).
- Gotowe uszka gotuj w osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Komentarz dietetyka
Uszka z pieczarkami to doskonały dodatek do pysznego barszczu. Grzyby wykorzystane do przygotowania uszek stanowią doskonałe źródło składników odżywczych oraz wpływają na walory smakowe potrawy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny