Uszka z mięsem
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Mąka pszenna, żółtko jajka, olej rzepakowy, szynka wieprzowa i cebula to podstawowe składniki pysznych uszek z mięsem. Z dobrze zagniecionej mąki i jajek powstaje delikatne ciasto, a farsz pachnie aromatyczną cebulą i soczystą wieprzowiną. Te małe pierożki to tradycyjny smak domowej kuchni.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 500 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 75 ml
- Szynka wieprzowa surowa - 400 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, wałek, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w drobną kostkę, cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, na której podsmaż cebulę do zarumieniania, a następnie dodaj mięso. Smaż tak długo, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony.
- Zawartość patelni podlej połową szklanki wody i składniku duś do miękkości mięsa (około godziny).
- Zawartość patelni pozostaw do wystudzenia, a następnie mięso wraz z cebulą zmiel w maszynce. Gdy farsz wyda się Tobie zbyt suchy możesz dodać do niego odrobinę wywaru z patelni.
- W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą soli, pozostałym olejem i żółtkiem. Następnie do masy dodaj szklankę gorącej wody i zagnieć ciasto.
- CIasto rozwałkuj na cienki placek, z którego wytnij kwadraty o boku około 3-4cm. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zwiń uszka.
- Tak przygotowane uszka gotuj w osolonej wodne około 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Komentarz dietetyka
Uszka z mięsem to doskonały dodatek do barszczu. Jest to również źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Spożycie uszek dostarczy do naszego organizmu również żelaza hemowego (zwierzęcego), które cechuje się lepszą wchłanialnością. Spożywanie żelaza na odpowiednim poziomie zmniejsza ryzyko rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny