Uszka z kapustą i grzybami
Opublikowano: 14.11.2021 r.
Kapusta kiszona, suszone grzyby i cebula to kluczowe składniki, które nadają uszkom ten wyjątkowy smak. W połączeniu z miękkim ciastem z mąki pszennej i jajka, te małe pierożki stają się idealnym dodatkiem do świątecznego barszczu. Dodatek masła sprawia, że ciasto jest delikatne, a pasma kapusty i aromatyczne grzyby nadają farszowi niepowtarzalny smak.
Składniki dla 50 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 25 g
- Kapusta kiszona - 300 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 50 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, stolnica, wałek, łyżka cedzakowa, maszynka do mielenia, kieliszek
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej wrzątkiem. Odstaw na czas gotowania kapusty.
- Wypłucz kapustę w wodzie.
- Włóż ją do garnka, zalej wodą, dodaj 2 liście laurowe oraz 2 ziela angielskie. Gotuj wszystko, aż kapusta będzie miękka.
- Na połowie masła podsmaż pokrojoną drobno cebulę i startą na drobnych oczkach marchewkę z odrobiną soli.
- Ja kapusta będzie miękka odlej wodę. Wyjmij z kapusty ziele i liście.
- Kapustę, namoczone grzyby i podsmażone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Odciśnij farsz z nadmiaru wody. Cały farsz przypraw i wymieszaj.
- Zagotuj wolno wodę do gotowania uszek, dodaj łyżeczkę soli i łyżkę oleju.
- Przygotuj około pół szklanki gorącej wody. Roztop resztę masła. Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, pół łyżeczki soli. Dolej roztopione masło, wodę i zacznij wyrabiać. Przełóż ciasto na stolnicę. Ugniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bez grudek.
- Wyłóż 1/4 część ciasta na stolnicę posypaną mąka. Rozwałkuj cienko.
- Wycinaj kółka za pomocą kieliszka lub szklanki o średnicy maksymalnie 5 cm.
- Na środek kółka wykładaj odrobinę farszu i połącz przeciwległe strony ciasta na całej długości (jak pierogi). Końce ciasta złącz ze sobą owijając swój palec.
- Do gorącej wody wykładaj uszka, przemieszaj i gotuj je maksymalnie 4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
- Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj uszka na talerz.
- Uszka najlepiej smakują z czystym barszczykiem czerwonym.
Komentarz dietetyka
Przepis jest ciężkostrawny, ponieważ znajdują się w nim grzyby. Uważaj z podawaniem uszek z grzybami małym dzieciom.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości