Uszka z grzybami
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Mąka pszenna, masło, suszone grzyby i cebula - oto kluczowe składniki, które sprawią, że uszka z grzybami wypadną znakomicie na wigilijnym stole. Ciasto z mąki pszennej i masła jest delikatne, a aromatyczne nadzienie z suszonych grzybów i cebuli to klasyka, która zawsze smakuje wyjątkowo.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Masło - 15 g
- Suszone grzyby - 40 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, garnek mały, stolnica, wałek, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Mąkę i sól wsyp do miski.
- Masło roztop w małym garnku, aż będzie płynne.
- Do miski z mąką dodaj ok. 150 ml wrzącej wody i masło.
- Wymieszaj do połączenia składników.
- Na stolnicy lekko oprószonej mąką zagniataj ciasto ok. 5 minut.
- Zagniecione ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut.
- Grzyby umieść w garnku, zalej szklanką wody i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z łyżeczką masła.
- Ugotowane grzyby odsącz z nadmiaru wody, dodaj na patelnię z cebulą i podsmażaj ok. 5 minut.
- Farsz drobno poszatkuj.
- Ciasto podziel na 2-3 części i każdą kolejno rozwałkuj.
- Szklanką lub kieliszkiem wykrajaj kółka.
- Na środek nakładaj ½ łyżeczki farszu.
- łóż krążek na pół, zlep brzegi na kształt uszek.
- W garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
- Porcjami wrzucaj uszka i gotuj ok. 1-2 minut.
- Wyławiaj łyżką cedzakową uważając aby nie naruszyć ciasta.