Udziec z indyka w sosie
Opublikowano: 21.04.2022 r.
Udziec z indyka, soczysta cebula i kremowe masło (w tych ilościach: 500g, jedna cebula i 50g masła) – to trio gwarantujące pyszny obiad. Indyka pieczesz na złoto, cebula dodaje słodyczy i aromatu, a masło sprawia, że sos wychodzi aksamitny i pełen smaku. Prosto, szybko i wyjątkowo smakowicie!
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je. Jeśli udziec ma skórę, zdejmujemy ją, a następne doprawiamy indyka. Odstawiamy go na około 30 minut do lodówki.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor.
- Dodajemy do niej mięso i obsmażamy je z obu stron na złoty kolor.
- Na koniec wlewamy wodę (250 ml) i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż udziec z indyka będzie miękki.
- Podajemy go z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk