Udziec z indyka pieczony w rękawie
Opublikowano: 10.04.2022 r.
Udziec z indyka, marchewka, ziemniaki i cebula – to główne składniki, które sprawią, że Twój pieczony w rękawie indyk będzie smakować wybornie. Całość skąpana w aromacie oleju rzepakowego, pozwoli na stworzenie soczystego i pełnego smaku dania, idealnego na rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Udziec z indyka - 600 g
- Marchewka - 100 g
- Ziemniaki średnie - 350 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Natomiast ziemniaki i marchew także myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Wszystkie składniki wkładamy do rękawa. Dodatkowo wsypujemy przyprawy oraz dodajemy olej.
- Rękaw szczelnie zamykamy, następnie składniki w środku dokładnie mieszamy.
- Całość pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Danie zawiera zdrowe składniki oraz małą ilość tłuszczu, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk