Udziec z indyka pieczony
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Udziec z indyka, syrop z agawy i oliwa z oliwek - to trio, które zapewni Ci obłędny, soczysty kawałek mięsa. Udziec z indyka pieczony w piekarniku dzięki syropowi nabierze delikatnej słodkości, a oliwa z oliwek doda mu wyjątkowej głębi smaku. Przygotowanie tego dania jest proste, ale efekt zachwyci każdego.
Składniki dla 10 porcji:
- Udziec z indyka - 900 g
- Syrop z agawy - 30 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj oliwę z syropem z agawy, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu oraz z łyżką rozmarynu.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Udziec natrzyj powstałą marynatą.
- Zwiń mięso lub złóż na pół i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz w 180 C przez 70 minut.
Komentarz dietetyka
Udziec z indyka możesz podawać go z gotowanymi ziemniaczkami oraz świeżymi warzywami, aby uzyskać zbilansowany obiad.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny