Udziec z indyka duszony z warzywami

Opublikowano: 21.04.2022 r.
Udziec z indyka, marchewka, por, cebula i groszek zielony – to składniki, które składają się na pyszny udziec z indyka duszony z warzywami. Udziec przyrządzony na maśle z dodatkiem tych aromatycznych warzyw to zdrowe i sycące danie, idealne na obiad. Pachnąca marchewka i por świetnie komponują się z delikatnym mięsem indyka.
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec z indyka - 500 g
- Marchewka - 100 g (2 marchewki)
- Por - 100 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Groszek zielony - 50 g
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Mięso z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli jest potrzeba, to zdejmujemy z niego skórę, a następnie nacieramy je przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- W międzyczasie kroimy warzywa, marchewkę i por w talarki, a cebulę w piórka.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Opcjonalnie możemy je doprawić.
- Do warzyw dokładamy mięso. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk