Udziec z indyka duszony
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Udziec z indyka, marchewka, cebula, oliwa z oliwek i bulion warzywny – to główne składniki naszego duszonego specjału. Indyka dusimy z aromatycznymi warzywami, które nadają mu wyjątkowego smaku. Dodatek jogurtu greckiego sprawia, że danie staje się delikatnie kremowe. Najlepszy pomysł na pyszny, domowy obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec z indyka - 600 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Seler korzeniowy - 120 g (2 plastry)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej oliwę na patelni, następnie podsmaż na niej cebulę, by się przyrumieniła.
- Seler i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli i podsmaż przez 5 minut.
- Warzywa przełóż do dużego garnka. Przełóż do niego mięso. Zalej całość bulionem i dodaj odrobinę soli, pieprzu, majeranku, tymianku, ziele angielskie i liść laurowy. Mięso duś przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Odrobinę sosu przelej do szklanki i zmieszaj z jogurtem.
- Całość wlej z powrotem do garnka i zagotuj.
Komentarz dietetyka
To naprawdę zdrowe i delikatne danie, które może gościć w menu bardzo często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny