Udziec z indyka
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Udziec z indyka, musztarda sarepska, oliwa z oliwek i odrobina miodu – oto kombinacja, która sprawi, że twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Soczyste, aromatyczne mięso, lekko słodka glazura i ten charakterystyczny, lekko pikantny posmak musztardy – to wszystko razem tworzy danie, które z pewnością zrobi wrażenie na każdym stole.
Składniki dla 4 porcji:
- Udziec z indyka - 1000 g
- Musztarda sarepska - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Miód - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej olej, miód i musztardę. Dodaj ostrej papryki, czosnku mielonego, ziół prowansalskich, soli, pieprzu i kminku. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Mięso opłucz i dokładnie wetrzyj w nie mieszankę przypraw. Mięso zawiń w folię spożywczą i schować do lodówki na 3 godziny.
- Mięso przełóż do rękawa i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Całość i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na obiad, który dostarczy dość sporo białka i witamin z grupy B.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny