Udon
Opublikowano: 10.12.2021 r.
Piersi kurczaka, makaron udon i olej sezamowy – to trio, które tworzy bazę tego genialnego dania. Soczyste i aromatyczne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z miękkim, sprężystym makaronem udon i nutą sezamowego oleju daje smak, którego nie zapomnisz. Dodatkowe warzywa jak brokuły i marchewka dodają chrupkości i kolorów.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Groszek zielony mrożony - 230 g
- Czosnek - 50 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Brokuły - 130 g
- Makaron udon - 400 g
- Sezam nasiona - 50 g
- Olej sezamowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, imbir świeży
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamarynuj w sosie sojowym i papryce słodkiej.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż czosnek.
- Dodaj kurczaka razem z sosem i usmaż.
- Obierz marchew i pokrój w cienkie paski.
- Podziel brokuł na małe różyczki.
- Dodaj warzywa na patelnię, wlej wodę i duś pod przykryciem przez 5 minut.
- Dopraw imbirem, pieprzem i solą w miarę potrzeby.
- W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron przez 1-2 minuty.
- Odcedź z wody i dodaj do sosu wymieszaj podawaj w głębokim talerzu posypany sezamem.
Komentarz dietetyka
Udon to makaron pszenny, zawiera węglowodany proste nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Danie zawiera jednak dużo białka zwierzęcego, dlatego dobrze sprawdzi się jako posiłek po treningowy, dostarczający szybko wchłaniających się węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny