Udko z kurczaka w rękawie

Opublikowano: 11.07.2025 r.
Udko kurczaka bez skóry, sos sojowy, miód, olej rzepakowy i musztarda – to kluczowe składniki przepisu na udko z kurczaka w rękawie. Wystarczy je odpowiednio połączyć, żeby otrzymać aromatyczne, soczyste danie, idealne na obiad. Sos sojowy dodaje umami, miód delikatnej słodyczy, a musztarda przyjemnej ostrości.
Składniki dla 8 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1500 g
- Sos sojowy - 80 ml (8 łyżek stołowych)
- Miód - 60 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Musztarda - 10 g (1 płaska łyżeczka)
- Przyprawy - papryka wędzona, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, rękaw do pieczenia, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj olej, sos sojowy, miód, musztardę, 2 płaskie łyżki stołowe przyprawy do kurczaka oraz po 1 łyżeczce czosnku, oraz papryki wędzonej.
- Udka oczyść, umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Następnie udka umieść w misce i natrzyj marynatą. Miskę z udkami owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Rękaw do pieczenia zawiąż z jednej strony, umieść w naczyniu żaroodpornym i włóż do niego udka wraz z marynatą. Z rękawa wypuść powietrze i zawiąż z drugiej strony.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po tym czasie rękaw delikatnie rozetnij i mięso piecz jeszcze 30 minut.
- Gotowe udka pieczone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Udko z kurczaka w rękawie to doskonała propozycja na obiad. Mięso z ud kurczaka stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, jednak warto spożywać je bez skóry.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny