Udka z kaczki z jabłkami
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Udka kacze, jabłka i czosnek – to wszystko, co potrzebujesz do stworzenia pysznego dania, które rozpieści twoje kubki smakowe. Aromatyczne mięso z kaczki doskonale komponuje się z delikatnie słodkimi jabłkami, a dodatek czosnku nadaje daniu wyjątkowego charakteru. To połączenie smaków sprawi, że każda kolacja stanie się wyjątkowa!
Składniki dla 2 porcji:
- Udko kacze - 280 g (2 szt)
- Jabłko - 360 g (2 szt)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, cynamon, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Udka opłucz i delikatnie osusz. Natrzyj je solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym razem z ząbkami czosnku.
- Kaczkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
- Jabłka wyszoruj i pokrój w spore cząstki.
- Dodaj je do kaczki, posyp cynamonem i kontynuuj pieczenie przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak mięso kaczki zawiera sporo tłuszczu, dlatego lepiej, by nie gościło w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny