Udka z kaczki pieczone w rękawie
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Udka kacze z nutką rozmarynu, polane oliwą z oliwek i miodem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatek jabłka oraz soku pomarańczowego nadaje im soczystości i delikatnej słodyczy. Pieczone w rękawie, zachowują pełnię aromatu i są niesamowicie soczyste. To proste danie łączy w sobie wyjątkowy smak oraz łatwość przygotowania.
Składniki dla 2 porcji:
- Udko kacze - 420 g
- Rozmaryn świeży - 10 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Miód - 18 g
- Jabłko - 160 g
- Sok pomarańczowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Udka natrzyj przyprawami (z wyjątkiem rozmarynu).
- W misce wymieszaj oliwę, sok i miód. Włóż do niej udka i marynuj w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
- Mięso przełóż do rękawa, dodaj pokrojone w cząstki jabłko i gałązki rozmarynu. Woreczek zabezpiecz.
- Mięso w rękawie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie otwórz woreczek i piecz kolejne 20 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera sporo nasyconego tłuszczu i cholesterolu, nie powinno więc gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny