Udka wędzone
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Udka kurczaka ze skórą i sól – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować aromatyczne, wędzone udka, które absolutnie rozkocha cię w sobie swoim smakiem. Ta prostota sprawia, że mięso w pełni zachowuje swoją soczystość, a delikatne posolenie podkreśla naturalne walory kurczaka. Idealne dla fanów konkretnych, tradycyjnych smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 3000 g
- Sól - 200 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- hak wędzarniczy, wędzarnia
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do dużego garnka.
- W misce rozmieszaj 2 litry ciepłej wody z solą. Następnie przelej ją do garnka z mięsem. Całość odstaw na 24 godziny.
- Solankę wylej, a mięso przepłucz. Do garnka wlej 2 litry wody, a mięso gotuj przez 30 minut.
- Mięso rozwieść w ciepłym suchym miejscu, do całkowitego wysuszenia.
- Przygotuj wędzarnie. Mięso wędź przez 2,5 godziny w 65 st. C.
Komentarz dietetyka
Ze względu na proces wędzenia, który nie jest zdrową metodą obróbki, tak przygotowane mięso nie powinno pojawiać się w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny