Udka w miodzie

Opublikowano: 04.02.2025 r.
Udka kurczaka, miód i musztarda to kluczowe składniki tego przepisu na pyszne, karmelowe udka w miodzie. Aromatyczna cebula i odrobina oleju rzepakowego dopełniają całość, tworząc intensywnie smakowite danie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości przy stole.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Miód - 150 g
- Musztarda - 120 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, rózga, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je.
- Następnie przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy miód, olej, musztardę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy rózgą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dokładnie nacieramy nią mięso.
- Układamy je na blaszce do pieczenia. Całość posypujemy pokrojoną w piórka cebulą.
- Blaszkę od góry zabezpieczamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze całość około 15 minut.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk