Udka pieczone z ziemniakami
Opublikowano: 15.06.2023 r.
Udka kurczaka bez skóry, czosnek, olej rzepakowy, cytryna, ziemniaki i masło – to właśnie kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznych udek pieczonych z ziemniakami. Soczyste mięso, delikatnie przyprawione aromatycznym czosnkiem i skropione świeżym sokiem z cytryny, idealnie komponuje się z chrupiącymi ziemniakami, delikatnie otulonymi masłem.
Składniki dla 5 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1200 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Cytryna - 50 g
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Masło - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj olej rzepakowy, 1 płaską łyżkę przyprawy do kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku.
- Udka z kurczaka umyj, osusz i wysmaruj marynatą. Następnie mięso ułóż w misce, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cytrynę wyszoruj i pokrój na plastry.
- Do naczynia żaroodpornego ułóż udka z kurczaka, na każde ułóż plaster cytryny oraz listki rozmarynu. Dookoła udek ułóż ziemniaki i obsyp solą oraz pieprzem.
- Masło roztop i posmaruj nim mięso oraz warzywa w naczyniu żaroodpornym.
- Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut.
- Gotowe udka pieczone z ziemniakami podawaj na ciepło z dodatkiem surówki.
Komentarz dietetyka
Udka pieczone z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczny obiad. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych i są niskokaloryczne, dlatego nie rezygnuj z ich spożywania.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny