Udka pieczone w piekarniku na blasze

Opublikowano: 14.09.2021 r.
Musztarda, miód, sok z cytryny i świeży koperek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować fantastyczne udka pieczone w piekarniku na blasze. Ta kombinacja smaków sprawia, że kurczak jest soczysty, lekko słodki i aromatyczny. Udka ze skórą nabierają złocistego koloru i chrupiącej skórki, a ich smak zaskakuje przy każdym kęsie.
Składniki dla 7 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g (4 sztuki)
- Musztarda - 300 g
- Miód - 100 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Sok z cytryny - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 23x33
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę. Zmieszaj sok z cytryny z roztopionym masłem klarowanym, miodem i musztardą, dodaj także pokrojoną w kostkę cebulę.
- Udka natnij nożem i dopraw solą i pieprzem. Zamaczaj każde udko w marynacie. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
- Gotowe udka posyp koperkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Udka pieczone w piekarniku na blasze są źródłem sporej ilości białka zwierzęcego. Potrawa jest bogata w wiele cennych składników odżywczych. Podawaj je z dodatkiem lekkiej sałatki lub puree ziemniaczanego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny