Udka pieczone

Opublikowano: 06.09.2021 r.
Udka kurczaka ze skórą i masło klarowane to podstawa tego prostego, ale pysznego dania. Pieczone w piekarniku udka zyskują złocistą skórkę i soczyste wnętrze dzięki masłu, które nadaje im wyjątkowy smak. To klasyka, która zawsze się sprawdza, niezależnie od okazji.
Składniki dla 10 porcji:
- Udko kurczaka ze skórą - 1000 g (4 duże sztuki)
 - Masło klarowane - 40 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, miód
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, kuchenka mikrofalowa
 
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę do kurczaka. Rozpuść masło klarowane w mikrofali. W miseczce umieść 4 łyżki miodu, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę słodkiej i ostrej papryki oraz czosnek rozciśnięty przez praskę.
 - Udka z kurczaka natnij nożem.
 - Udka oprósz solą i pieprzem, zanurz w marynacie i odstaw na 2-3 godziny.
 - Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij wierzch z naczynia, aby udka się przypiekły.
 - Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
 
Komentarz dietetyka
Udka pieczone to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Pieczone w piekarniku mięso możesz przygotować bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowane mięso jest łatwiej strawne niż smażona wersja.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny