Udka faszerowane pieczarkami
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Pałki z kurczaka, pieczarki, masło klarowane i cebula – to właśnie te składniki tworzą wybitne połączenie smaków, które znajdziesz w przepisie na udka faszerowane pieczarkami. Delikatne kurczakowe mięso, podsmażone na klarowanym maśle z aromatycznymi pieczarkami i cebulką, stanowi kwintesencję domowej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Pałki z kurczaka - 360 g (4 sztuki)
- Pieczarki - 400 g
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Z podudzi usuń wewnętrzną kość.
- Na patelni roztop masło klarowane.
- Cebulę drobno pokrój i wrzuć na patelnię.
- Smaż cebulę na małym ogniu a w tym czasie umyj i drobno pokrój pieczarki.
- Pieczarki dodaj na patelnię i smaż aż zmniejszy się ich objętość.
- Pieczarki dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną tymianku.
- W podudzia możesz natrzeć przyprawę do kurczaka.
- Nafaszeruj podudzia pieczarkami i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Udka faszerowane pieczarkami to fajna i zdrowa propozycja na obiad lub kolację.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki