Udka faszerowane mięsem mielonym

Opublikowano: 22.04.2022 r.
Udko kurczaka, mięso mielone wieprzowo-wołowe, cebula, bułka tarta, jajko – to tylko część składników, dzięki którym stworzysz pyszne udka faszerowane mięsem mielonym. Aromatyczny farsz w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka sprawi, że ten przepis stanie się jednym z twoich ulubionych domowych dań.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 600 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Bułka tarta - 10 g (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, tłuczek do mięsa, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Usuwamy z niego kości oraz delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego zeszkloną cebulkę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Farsz z mięsa mielonego układamy na rozbite udka. Dokładnie zwijamy je w roladki i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu około 60 minut w temperaturze 170 st. C.
- Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu bez przeszkód.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk