Tymbaliki z kurczaka

Opublikowano: 06.06.2022 r.
Piersi kurczaka, marchewka, kukurydza, groszek i bulion drobiowy to główne składniki, które tworzą pyszne tymbaliki z kurczaka. To kolorowe i smakowite połączenie, które z łatwością zadowoli Twoje kulinarne zmysły. Dodatek żelatyny sprawia, że przekąska nabiera idealnej konsystencji i świetnie się prezentuje na talerzu.
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
 - Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
 - Kukurydza konserwowa - 250 g
 - Groszek konserwowy - 250 g
 - Żelatyna - 30 g
 - Bulion drobiowy - 3000 g (12 szklanek)
 - Przyprawy - sól, ocet spirytusowy
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, małe salaterki
 
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
 - Umieść w garnku, wlej bulion drobiowy.
 - Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
 - Pierś wyjmij z bulionu.
 - Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie.
 - Wlej do bulionu także ocet i dopraw solą.
 - Obierz marchew i pokrój w kostkę.
 - Ugotuj w osolonej wodzie.
 - Odcedź marchew i umieść na talerzu.
 - W małych salaterkach umieść pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.
 - Dodaj groszek, kukurydzę oraz marchewkę.
 - Wlej bulion i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
 
Komentarz dietetyka
Tymbaliki z kurczaka to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Galareta z kurczaka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Galareta ma niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny