Tymbaliki z kurczaka
Opublikowano: 06.06.2022 r.
Piersi kurczaka, marchewka, kukurydza, groszek i bulion drobiowy to główne składniki, które tworzą pyszne tymbaliki z kurczaka. To kolorowe i smakowite połączenie, które z łatwością zadowoli Twoje kulinarne zmysły. Dodatek żelatyny sprawia, że przekąska nabiera idealnej konsystencji i świetnie się prezentuje na talerzu.
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 250 g
- Groszek konserwowy - 250 g
- Żelatyna - 30 g
- Bulion drobiowy - 3000 g (12 szklanek)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, małe salaterki
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Umieść w garnku, wlej bulion drobiowy.
- Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
- Pierś wyjmij z bulionu.
- Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie.
- Wlej do bulionu także ocet i dopraw solą.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Ugotuj w osolonej wodzie.
- Odcedź marchew i umieść na talerzu.
- W małych salaterkach umieść pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.
- Dodaj groszek, kukurydzę oraz marchewkę.
- Wlej bulion i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Tymbaliki z kurczaka to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Galareta z kurczaka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Galareta ma niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny