Twaróg z rzodkiewką
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ser twarogowy półtłusty, chrupiąca rzodkiewka i świeży szczypiorek to smakowite trio, które stanowi podstawę tego prostego, ale pełnego smaku dania. Dodatek delikatnej śmietany wszystko spaja, tworząc idealnie kremową konsystencję. To świetny przepis na sycącą przekąskę, która świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i lekką kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (kostka)
- Rzodkiewka - 75 g (5 sztuk)
- Szczypiorek - 5 g (1 łyżka)
- Śmietana 12% - 38 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, widelec
Przepis krok po kroku
- Twaróg przełóż do miski.
- Dodaj śmietanę do twarogów oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Dokładnie połącz twaróg ze śmietaną, za pomocą widelca, na gładką masę.
- Rzodkiewkę pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i dodaj do twarogu. Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Twaróg z rzodkiewką to pyszna i zdrowa propozycja na pastę kanapkową.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki