Tuszonka w słoikach
Opublikowano: 25.09.2022 r.
Łopatka wieprzowa, boczek wieprzowy i czosnek – to właśnie te składniki tworzą niepowtarzalny smak klasycznej tuszonki domowej. Dodatek soli peklującej zapewnia odpowiednie konserwowanie mięsa, co pozwala na długo cieszyć się jej smakiem. Idealna na kanapki, przekąski czy dodatek do ciepłych dań.
Składniki dla 6 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Sól peklująca - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoik 400 g
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.
- Mięso dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki w wielkości około 3-4 cm.
- Przełóż mięso do miski, dodaj przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wsyp sól i wodę, odstaw całość do lodówki na minimum 24 godziny.
- Słoiki wyparz i włóż na dno liście laurowe, ziele angielskie.
- Przełóż kawałki mięsa do słoików, ciasno upchnij. Słoiki wstaw do piekarnika na 2 h w 110 st. C.
- Zostaw słoiki w piekarniku, powtórz czynność 2-krotnie po 24 h przerwie.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować szynkę z dowolnego rodzaju mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk