Turecka sałatka z białej fasoli

Opublikowano: 21.07.2021 r.
Fasola konserwowa, czerwona cebula, pomidory koktajlowe, jajka i olej lniany - to właśnie główne składniki tureckiej sałatki z białej fasoli. Ta sałatka to prawdziwy hit, który dzięki prostym, ale aromatycznym składnikom zaskoczy swoją lekkością i bogactwem smaków. Doskonała na lunch, kolację czy jako dodatek do obiadu.
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola konserwowa - 240 g
- Cebula czerwona - 150 g
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Olej lniany - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, ocet winny, sumak
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Fasolę opłukaj na sitku.
- Ugotuj jajka na twardo.
- Pomidory umyj i przekrój na pół.
- Cebulę pokrój w pół plastry.
- Posiekaj pęczek natki pietruszki.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Fasolę dodaj do miski razem z pomidorkami, jajkami, cebulą i natką pietruszki.
- Wymieszaj olej z sumakiem, 6 łyżkami octu, ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
- Polej sosem sałatkę i bardzo dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Jest to przepis o niskim indeksie glikemicznym i zawiera dużo błonnika i białko roślinne. Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości