Turecka baklava
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Cukier, miód, ciasto francuskie, masło, migdały, orzechy włoskie i pistacje – to kluczowe składniki słynnej tureckiej baklavy. Deser ten łączy idealnie chrupkość złocistego ciasta z niezwykłą słodyczą miodowego syropu oraz aromatycznym, orzechowym wnętrzem. Tajemnica smaku leży w doskonałym połączeniu tych wszystkich elementów.
Składniki dla 20 porcji:
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Migdały - 100 g
- Orzechy włoskie - 50 g
- Pistacje - 100 g
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- W rondelku zagotuj 200 ml (4/5 szklanki) wody z cukrem, miodem i sokiem z cytryny.
- Syrop gotuj 5 minut, ciągle mieszając, aż będzie lekko złoty i gęsty. Wystudź.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem.
- Migdały (bez skórek), orzechy włoskie i połowę wyłupanych pistacji drobno pokrój lub delikatnie zmiksuj tak aby wciąż pozostawały części orzechów.
- Ciasto francuskie podziel na 3 części.
- Każdą część cienko rozwałkuj na wielkość blachy.
- Na dno blachy połóż pierwszą część ciasta francuskiego. Posmaruj je roztopionym masłem.
- Na ciasto wysyp połowę orzechów i przykryj drugą częścią ciasta.
- Ciasto posmaruj roztopionym masłem i wysyp drugą połowę orzechów. Przykryj ostatnią częścią ciasta.
- Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem.
- Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na kawałki.
- Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
- Ciasto polej syropem i zapiecz 5 minut.
- Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Turecka baklava to bardzo słodki i orzechowy deser. Ponieważ syrop potrzebny do jej przygotowania zawiera sporo cukru, ciasta nie da się zjeść dużo a orzechy dodają mu trochę wartości odżywczych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki