Turbot
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Turbot, oliwa z oliwek, pomarańcza, czosnek - te składniki tworzą idealną kombinację smaków w naszym przepisie. Soczysta ryba łączy się z owocową nutą pomarańczy, a całość podkreślona jest aromatycznym czosnkiem. Dla dopełnienia smaku użyjemy jeszcze świeżej natki pietruszki i słodkich pomidorków koktajlowych. To połączenie z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 4 porcji:
- Turbot - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Pomarańcza - 120 g (pół sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Natka pietruszki - 45 g (pęczek)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (10 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Rybę porządnie umyj i delikatnie wytrzyj.
- Skórkę ponacinaj delikatnie, by nie rozerwała się.
- Rybę polej 3 łyżkami oliwy i dopraw solą, pieprzem, chili i tymiankiem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i włóż pod skórkę ryby.
- Natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno i dołóż do czosnku.
- Pomarańczę sparz i pokrój na plastry. Plastry poukładaj na całej rybie.
- Naczynie żaroodporne polej jedną łyżką oliwy. Ułóż w nim rybę i pomidorki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na włączenie do swojego menu zdrowej ryby, będącej świetnym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny