Tukmachi
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Ziemniaki, cebula i masło to kluczowe składniki, które nadają tukmachi wyjątkowy smak i konsystencję. W tym prostym, ale smakowitym przepisie, te składniki łączą się z jajkami i śmietaną tworząc danie, które jest zarówno sycące, jak i pełne aromatu. Idealne na rodzinny obiad lub kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g (10 średnich sztuk)
- Cebula - 300 g (3 dużych sztuk)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Śmietana 18% - 200 g
- Bułka tarta - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Wystudzone ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij.
- Dodaj do ziemniaków jajka, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
- Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej masło klarowane na patelni i zeszklij cebulę.
- Dodaj cebulę do ziemniaków i wymieszaj.
- Blaszkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Przełóż do blaszki masę ziemniaczaną.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 35 minut.
- Podawaj z marynowanymi ogórkami lub grzybami.
Komentarz dietetyka
Tukmachi to danie zawierające bardzo dużą ilość węglowodanów złożonych. Jest także świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz naturalnych substancji przeciwutleniających. Jest daniem bezmięsnym, które nadaje się dla wegetarian.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny