Truskawki w syropie

Opublikowano: 15.06.2025 r.
Truskawki i cukier to dwa proste składniki, które przemienią zwykłe owoce w coś wyjątkowego. Nasz przepis na truskawki w syropie to esencja lata zamknięta w słoiku. 2000 gramów świeżych, soczystych truskawek doprawionych 1000 gramami cukru tworzy syrop o intensywnym smaku, idealny jako dodatek do deserów czy śniadań.
Składniki dla 8 porcji:
- Truskawki - 2000 g
- Cukier - 1000 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj, pozbaw szypułek i włóż do słoiczków - do pełna. Dwie szklanki wody zagotuj i rozpuść w niej cukier.
- Gorącym syropem zalej truskawki, natychmiast zakręć wyparzonymi nakrętkami.
- Pasteryzuj 10 minut. Słoiki wyjmij, odwróć do góry nogami i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny