Trdelnik
Opublikowano: 14.06.2021 r.
Mąka pszenna, mleko i świeże drożdże to tylko niektóre z głównych składników potrzebnych do zrobienia trdelnika, tradycyjnego czeskiego przysmaku. Do ciasta dodajemy również jajka, cukier oraz masło, które dodają mu wilgotności i słodyczy. Wręcz poczuj, jak piekąc się aromatyczne ciastka, wypełniają dom przyjemnym zapachem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Mleko 2% - 100 ml
- Drożdże świeże - 12 g (1 łyżka)
- Cukier - 10 g (2 łyżeczki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 35 g
- Przyprawy - cynamon, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, rondelek, butelka szklana
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej lekko mleko, by było ciepłe. Dodaj do niego drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 20 minut.
- Do miski przesiej mąkę, wbij 1 jajko i dodaj rozpuszczone w rondelku masło. Do ciasta wlewaj powoli zaczyn i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto dobrze wyrób dłońmi i odstaw je w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Ciasto dobrze rozwałkuj, by było dość cienkie. i potnij je na dość cienkie paski. Każdy pasek owiń wokół dużej szklanej butelki, tak by poszczególne części lekko na siebie nachodziły.
- do miseczki wbij jedno jajko i dobrze je rozmieszaj. Pędzelkiem wsmaruj jajko w ciasto, a powstałą powierzchnię posyp cukrem i cynamonem.
- Ciasto wyłóż na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 - 17 minut.
Komentarz dietetyka
Tak jak wszystkie słodkości, to ciasto również nie powinno zbyt często gościć w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny