Tradycyjny sok z czarnej porzeczki

Opublikowano: 25.08.2025 r.
Czarna porzeczka i cukier to podstawa do przygotowania tradycyjnego soku, który smakuje jak u babci. Kwaśne owoce w połączeniu z odpowiednią ilością słodyczy tworzą wyjątkowy napój, idealny na każdą porę roku. Przepis jest prosty, a efekt to pełnia smaku soczystych porzeczek zamknięta w butelce.
Składniki dla 2 porcji:
- Czarna porzeczka - 1500 g
- Cukier - 750 g (3/4 opakowania)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, gaza, butelka szklana, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Czarną porzeczkę wypłucz w zimnej wodzie, oczyść z ogonków i przełóż do garnka.
- Porzeczki zalej wodą, aby były w całości przykryte i gotuj je na małej mocy palnika przez około 20 minut.
- Następnie porzeczki w garnku odstaw na dobę w chłodne miejsce (garnek z owocami przykryj ściereczką).
- Następnie sok przelej przez sito wyłożone gazą. Owoce przeciśnij w gazie, aby wycisnąć z nich pozostały sok.
- Do garnka z sokiem dodaj cukier i zagotuj. Sok gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz zniknięcia piany.
- Wrzący sok przelej do wyparzonych butelek i zakręć je. Następnie butelki postaw na dekielkach i pozostaw do wystudzenia.
- Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Tradycyjny sok z czarnej porzeczki to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Czarna porzeczka stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzysta je w kuchni.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny