Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, tahini, suszone pomidory w oleju, czosnek - to główni bohaterowie w naszym przepisie na tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami. Te niepozorne składniki razem tworzą pyszny i łatwy do zrobienia dip, idealny na każdą okazję. Szybkie, proste i mega smaczne!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 400 g (1 puszka (bez zalewy))
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Tahini (pasta sezamowa) - 24 g (2 łyżki)
- Czosnek - 5 g (1 mały ząbek)
- Suszone pomidory w oleju - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, kumin
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender
Przepis krok po kroku
- Do naczynia dodaj ciecierzycę bez zalewy. Dodaj odrobinę lodowatej wody (1 łyżka). Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj jeszcze maksymalnie 2 łyżki wody.
- Do ciecierzycy dorzuć tahini, łyżkę soku z cytryny, odrobinę soli do smaku oraz obrany ząbek czosnku. Posiekaj suszone pomidory i również dodaj do pozostałych składników.
- Zblenduj na gładką masę - około 5 minut. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaj ponownie odrobinę wody.
- Gotową pastą posmaruj przypieczony chleb, dodaj sałatę, pokrojone awokado, mozzarellę. Polej oliwą z oliwek. Podawaj z pomidorem.
Komentarz dietetyka
Hummus to świetny sposób na urozmaicenie menu. Jest super pastą, która posiada super właściwości odżywcze. Zawiera sporą ilość białka oraz zdrowych tłuszczy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości