Tradycyjne tiramisu
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mascarpone, kawa i biszkopty – to trio, bez którego tradycyjne tiramisu nie istnieje. Dodajmy do tego jajka, cukier puder i możemy zrobić deser, który w mig przeniesie nas do włoskiej kawiarenki. Prosty przepis, który dosłownie rozpływa się w ustach dzięki delikatnemu kremowi i kawowym nutom biszkoptów z lekką kakaową posypką.
Składniki dla 24 porcji:
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 350 ml (2.33 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 70 g (0.5 szklanki)
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Biszkopty - 280 g (2 opakowania)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- garnek mały, rózga, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, szklana miska, prostokątne naczynie
Przepis krok po kroku
- Zaparz mocną kawę, przelej ją do prostokątnego naczynia, w którym zmieści się biszkopt i pozostaw ją do wystudzenia.
- Sparz jajka a następnie oddziel żółtka od jajek.
- Żółtka przełóż do szklanej miski i dodaj cukier puder.
- Miskę postaw na delikatnie wrzącej wodzie w garnku (ważne aby woda nie dotykała miski). Żółtka ubijaj na jasną i puszystą masę przez około 2-3 minuty.
- Do żółtek dodawaj partiami serek mascarpone i dokładnie połącz.
- Ubij białka na puszystą pianę i dodawaj partiami do żółtek z mascarpone.
- Biszkopty szybko zamocz w kawie i ułóż w formie do pieczenia lub innym naczyniu.
- Na warstwę biszkoptów wylej 1/3 masy. Połóż na nią biszkopty, zalej masą, ułóż biszkopty i zalej ostatnią porcją masy.
- Wierzch dokładnie pokryj kakao.
- Tiramisu pozostaw w lodówce na minimum 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Tiramisu, pyszny i lekki w smaku deser. Jedna porcja zawiera około 160 kcal dlatego może być spożywany raz na jakiś czas.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki