Tradycyjne grzyby marynowane
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Świeże leśne grzyby, ocet spirytusowy i odrobina cukru – to podstawa smaku tradycyjnych grzybów marynowanych, które zachwycają swoim wyjątkowym aromatem. Wykorzystanie tych prostych składników sprawia, że każda porcja jest pełna leśnej głębi i delikatnej, ale wyrazistej kwasowości. Daj się ponieść tradycji i odkryj na nowo te kulinarne perełki!
Składniki dla 4 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, cukier, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę (około 2 szklanki), dodaj cukier i przyprawy. Delikatnie podgrzewaj.
- Następnie dodaj ocet i podgrzewaj chwile.
- Grzyby oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
- Ugotuj grzybki w lekko osolonej wodzie i przełóż do słoików.
- Zalej słoiki wcześniej przygotowaną zalewą.
Komentarz dietetyka
Jeśli domowe przetwory są prawidłowo przygotowane mogą stać nawet kilka lat.
~ Oliwia Gawron, dietetyk