Tradycyjna sałatka śledziowa
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Śledź w oleju, jajka, ziemniaki i ogórki kiszone – to kluczowe składniki, które nadają tradycyjnej sałatce śledziowej jej charakterystyczny smak. Do tego ciepła nuta cebuli, kremowość majonezu i lekkie ostrze musztardy tworzą harmonijną całość. Szczypiorek na wierzchu dodaje kroplę świeżości, czyniąc tę sałatkę nieodłącznym elementem wielu polskich stołów.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Ziemniaki późne - 225 g
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Ogórki kiszone - 240 g
- Majonez - 50 g (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Szczypiorek - 45 g
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie odsącz i powycieraj lekko ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru oleju. Pokrój w drobną kostkę i wrzucić do miski.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie ostudź i delikatnie obierz ze skórki. Następnie pokrój w drobną kostkę i dołóż do ryby.
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Pokrój delikatnie w kostkę i dodaj do pozostałych składników w misce.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie wysyp na sitko i odsącz z nadmiaru zalewy. Następnie dodaj do reszty składników w misce.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, wsyp do miski z sałatką.
- Wszystkie składniki wymieszaj razem, bardzo dokładnie.
- Dodaj majonez, musztardę, pieprz, a także umyty i posiekany szczypiorek.
- Następnie jeszcze raz wymieszaj całość.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny