Tradycyjna grochówka
Opublikowano: 21.01.2025 r.
Groch, boczek wędzony, domowa kiełbasa i bulion drobiowy to kluczowe składniki tradycyjnej grochówki. Ten sycący i aromatyczny polski specjał łączy w sobie smak wędzonego mięsa z delikatnym, kremowym grochem. To prawdziwe danie na rozgrzanie w chłodne dni – pełne głębokich, dobrze znanych smaków, które przeniosą cię w czasy babcinych kuchni.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 200 g
- Czosnek - 15 g
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Groch (nasiona) - 400 g
- Boczek wędzony bez kości - 80 g
- Kiełbasa domowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
- W garnku podgrzej bulion i wrzuć do niego boczek i kiełbasę, gotuj przez 20 minut.
- Do bulionu dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.
- Zupę przypraw solą, pieprzem i kminkiem.
Komentarz dietetyka
Ta zupa ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny