Tosty z pieczarkami
Opublikowano: 31.07.2021 r.
Chleb orkiszowy, pieczarki, ser gouda i masło to kluczowe składniki tego prostego, ale pysznego przepisu na tosty. Idealne połączenie chrupiącego chleba, soczystych pieczarek i roztopionego sera sprawia, że ten przepis zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealny sposób na szybki i satysfakcjonujący posiłek w ciągu dnia.
Składniki dla 1 porcji:
- Chleb orkiszowy - 70 g
- Pieczarki - 60 g
- Ser gouda - 35 g
- Masło - 20 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z solą i pieprzem do smaku.
- Kromki chleba posmaruj cienko masłem z obu stron.
- Połóż kromki na suchej patelni i podpiecz.
- Gdy pieczywo się zarumieni przełóż je na drugą stronę, a na następnie połóż ser.
- Na jedną kromkę połóż pieczarki i przykryj drugą.
- Smaż z dwóch stron, aż pieczywo będzie złote.
Komentarz dietetyka
Tosty najlepiej zrobić na pełnoziarnistym pieczywie. Podawaj je z warzywami.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny