Tosty z mozzarellą
Opublikowano: 13.07.2021 r.
Chleb żytni razowy, ser mozzarella i szynka parmeńska to główne składniki tego przepisu na wyjątkowe tosty. Do tego dodasz soczystego pomidora i kropelkę oliwy z oliwek, a całość zamienia się w pyszny, sycący posiłek. Idealne na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki dla 4 porcji:
- Chleb żytni razowy - 210 g (6 kromek)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 szt)
- Pomidor - 255 g (1,5 szt)
- Szynka parmeńska - 90 g (6 plastrów)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Każdą kromkę chleba wysmaruj olejem przy pomocy pędzelka. Na każdej kromce umieść po jednym plasterku szynki.
- Pomidora umyj i podziel na plasterki. Na każdej kanapce umieść 2 plasterki pomidora.
- Ser podziel na cienkie plastry i rozłóż je na kanapki. Posyp wierzch ziołami prowansalskimi.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej tosty.
- Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na przekąskę, wart jednak na co dzień wybierać wędlinę drobiową.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny