Tosty z jajkiem sadzonym
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Chleb tostowy żytni, jajko, masło i rukola to kluczowi bohaterowie tego przepisu na tosty z jajkiem sadzonym. Połączenie chrupiącego tostu, kremowego jajka i świeżej rukoli tworzy niezapomnianą kompozycję smaków, która świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lekką kolację.
Składniki dla 1 porcji:
- Chleb tostowy żytni - 40 g (2 kromki)
- Rukola - 20 g (1 garść)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Słonecznik nasiona łuskane - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- toster, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Jajka usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
- Pieczywo opiecz w tosterze.
- Posmaruj pieczywo odrobiną masła i obłóż rukolą.
- Połóż na nim usmażone jajka.
- Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarz dietetyka
Jajka sadzone smaż na oleju roślinnym. Dobrym rozwiązaniem będzie olej rzepakowy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk