Tosty z jajkiem i bekonem
Opublikowano: 28.07.2022 r.
Chleb tostowy, chrupiący boczek i jajka – to składniki, które sprawią, że twoje śniadanie stanie się prawdziwą ucztą. Połączenie delikatnie podsmażonego jajka z aromatycznym bekonem na złocistym chlebie tostowym sprawi, że każdy poranek rozpocznie się pysznie i sycąco.
Składniki dla 1 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 50 g (w plastrach)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Jajko - 2 szt.
- Chleb tostowy - 100 g (2 kromki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, toster
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju smaż boczek przez około 4 minuty na stronę (boczek powinien się zarumienić). Boczek zdejmij i połóż na talerzyk.
- Na patelnię po smażeniu boczku wbij dwa jajka, dopraw je do smaku solą oraz pieprzem i smaż, aż dobrze się zetną.
- Pieczywo tostowe opiecz w tosterze.
- Na talerz połóż kromki upieczonego pieczywa, następnie na wierzch połóż usmażone jajko oraz plastry bekonu.
- Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Tosty z jajkiem i bekonem to doskonała propozycja na śniadania. Tosty z dodatkami są dość kaloryczne i ciężkostrawne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny