Tosty z jajkiem

Opublikowano: 28.10.2021 r.
Chleb tostowy, jajko, ser mozzarella i szynka z indyka – to podstawowe elementy, które tworzą tosty z jajkiem. Do tego wszystkiego dorzucamy jeszcze trochę rukoli i pieczarek, żeby dodać smaku i wyjątkowego aromatu. Całość smażymy na maśle, co nadaje cudownej, chrupiącej skorupki naszym tostom. Idealna propozycja na szybkie, ale sycące śniadanie czy przekąskę.
Składniki dla 1 porcji:
- Chleb tostowy - 80 g (4 kromki)
 - Masło - 10 g (1 łyżka)
 - Rukola - 20 g (1 garść)
 - Jajko - 1 szt.
 - Ser Mozzarella - 20 g (2 plastry)
 - Pieczarki - 60 g (1 garść)
 - Szynka z indyka - 20 g (2 plastry)
 - Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
 
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, toster
 
Przepis krok po kroku
- Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
 - Chleb tostowy posmaruj masłem.
 - Dodaj rukolę, pokrojone pieczarki, plastry szynki.
 - Ugotowane jajko pokrój w plastry, ułóż na nim mozzarellę i zapiecz w tosterze.
 
Komentarz dietetyka
Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko.
~ Oliwia Gawron, dietetyk