Tosty z awokado
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Awokado, czosnek, chleb tostowy, sok z limonki, ser cheddar i jajka - to właśnie te składniki sprawią, że te tosty z awokado rozkoją Twoje kubki smakowe. Idealne połączenie kremowego awokado, aromatycznego czosnku i chrupiącego chleba, z odrobiną świeżego soku z limonki oraz sera cheddar. To proste, ale niebanalne danie podbije każdy poranek!
Składniki dla 2 porcji:
- Awokado - 135 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Chleb tostowy - 120 g (4 kromki)
- Sok z limonki - 3 ml (1 łyżeczka)
- Szpinak - 50 g (2 garście)
- Ser cheddar - 40 g (W kostce)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, toster, praska do czosnku, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Awokado przetnij na pół i pozbądź się pestki, a potem wydrąż miąższ i rozgnieć go widelcem. Następnie dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Szpinak opłucz i osusz.
- Ser pokrój w paseczki.
- Chleb podpiecz w tosterze.
- Na patelni rozsmaruj 1 łyżkę oleju i rozgrzej ją, a potem wbij jajka. Posyp je solą i pieprzem. Jajka sadzone usmaż tak, aby żółtko pozostało płynne.
- Podpieczony chleb posmaruj masą z awokado i umieść tam szpinak, ser, a potem sadzone jajka (po 1 na 1 kromkę chleba).
- Podawaj od razu (na ciepło).